Difficoltà
La maggior parte delle nostre ricette sono facili, ma alcune sono un po’ più complesse in termini di tempo e competenze di cucina: le potrai individuare dal grado di difficoltà, medio o avanzato.
Tempo di preparazione
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta.
Tempo totale
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta dall'inizio alla fine: marinatura, cottura al forno, raffreddamento, ecc.
Porzioni
Questo mostra quante porzioni puoi realizzare con questa ricetta.
Ingredienti
- 1000 g ziemniaków, woskowych (niemączystych)
- olej rzepakowy, do natłuszczenia formy
- 2 ząbki czosnku
- 70 g sera żółtego, np. gouda, edam, ementaler, pokrojonego na kawałki
- 250 g mleka
- 50 g serka topionego, podzielonego na kawałki
-
200
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
o 200 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Valori nutritivi
- per 1 porcję
- Calorie
- 1894.5 kJ / 452.8 kcal
- Proteine
- 15.4 g
- Carboidrati
- 49.4 g
- Grassi
- 22.4 g
- Grassi saturi
- 12.8 g
- Fibre
- 5.7 g
- Sodio
- 840.3 mg
Nelle collection
Ricette alternative
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1h
Gratin z ziemniaków (TM6)
50 min
Gratin z ziemniaków i selera
1h 10 min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1h 35min
Gratin z dorsza
50 min
Lasagne z czerstwego chleba
1hod. 45min
Fettucine Alfredo
25min
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50 min
Makaron po alpejsku
45min
Gratin z ziemniaków (TM5)
50 min
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45min
Zapiekanka ziemniaczana
40min