Difficoltà
La maggior parte delle nostre ricette sono facili, ma alcune sono un po’ più complesse in termini di tempo e competenze di cucina: le potrai individuare dal grado di difficoltà, medio o avanzato.
Tempo di preparazione
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta.
Tempo totale
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta dall'inizio alla fine: marinatura, cottura al forno, raffreddamento, ecc.
Porzioni
Questo mostra quante porzioni puoi realizzare con questa ricetta.
Ingredienti
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 160 g wody
- 160 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 550 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 400 g wody
- 15 g soli
-
5
g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)
(opzionale)
o ½ łyżeczki suchych drożdży (opzionale) - masło, ilość do natłuszczenia
- Valori nutritivi
- per 1 kromkę
- Calorie
- 353 kJ / 84.4 kcal
- Proteine
- 2.8 g
- Carboidrati
- 17.2 g
- Grassi
- 0.4 g
- Grassi saturi
- 0 g
- Fibre
- 1 g
- Sodio
- 195.2 mg
Nelle collection
Ricette alternative
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16hod. 30min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16hod. 30min
Chleb czworaczek
1h 30min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17h 20min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18h 45min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18h 45min