
Versioni compatibili
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
Difficoltà
La maggior parte delle nostre ricette sono facili, ma alcune sono un po’ più complesse in termini di tempo e competenze di cucina: le potrai individuare dal grado di difficoltà, medio o avanzato.
Tempo di preparazione
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta.
Tempo totale
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta dall'inizio alla fine: marinatura, cottura al forno, raffreddamento, ecc.
Porzioni
Questo mostra quante porzioni puoi realizzare con questa ricetta.
Ingredienti
Kaczka ze śliwkami
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1 tuszka z kaczki (1500-2000 g)
-
2
łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
o 2 łyżeczki soli gruboziarnistej -
4
łyżki cukru muscovado, ciemnego
o 4 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego - 200 g wody
-
80
g czerwonego octu winnego
o 80 g białego octu winnego -
½
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
o ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej - 8 śliwek bez pestek, przekrojonych na pół
- 3 liście laurowe, suszone
Purée ziemniaczano-kalafiorowe
- 400 g różyczek kalafiora
- 600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 1-2 cm kostkę
- 250 g mleka
- 30 g masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opzionale)
- 1 - 1 ¼ łyżeczki soli
- Valori nutritivi
- per 1 porcję
- Calorie
- 1039 kcal / 4350.5 kJ
- Proteine
- 58.7 g
- Grassi
- 62 g
- Carboidrati
- 64.5 g
- Fibre
- 6.3 g
- Grassi saturi
- 19 g
- Sodio
- 2075.8 mg