Difficoltà
La maggior parte delle nostre ricette sono facili, ma alcune sono un po’ più complesse in termini di tempo e competenze di cucina: le potrai individuare dal grado di difficoltà, medio o avanzato.
Tempo di preparazione
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta.
Tempo totale
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta dall'inizio alla fine: marinatura, cottura al forno, raffreddamento, ecc.
Porzioni
Questo mostra quante porzioni puoi realizzare con questa ricetta.
Ingredienti
- 280 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 160 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajko
- 60 g cukru, plus dodatkowa ilość do posypania ciasta
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru, Dr. Oetker®
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 800 - 850 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny, suszonej
- 40 g miodu, płynnego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina, Dr. Oetker®
- Valori nutritivi
- per 1 porcję
- Calorie
- 1317 kJ / 315 kcal
- Proteine
- 5 g
- Carboidrati
- 42 g
- Grassi
- 15 g
- Grassi saturi
- 8 g
- Fibre
- 3 g
- Sodio
- 81 mg
Ricette alternative
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1 Std. 35 Min
Drożdżowa choinka z białym makiem
1h 50min
Pierniczki Lebkuchen
4 Std.
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2 godz. 30 min
Masa makowa z białego maku
30 Min
Bakaliowiec
2 Std. 50 Min
Piernik choinka
15h 30min
Ciastka imbirowe z białą czekoladą
5h 45min
Makowiec z białym makiem
2 godz. 20 min
Piernik na ciemnym piwie
2h 35min
Szwedzkie pierniczki
1h 30min
Szybki piernik
1h 30min