Difficoltà
La maggior parte delle nostre ricette sono facili, ma alcune sono un po’ più complesse in termini di tempo e competenze di cucina: le potrai individuare dal grado di difficoltà, medio o avanzato.
Tempo di preparazione
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta.
Tempo totale
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta dall'inizio alla fine: marinatura, cottura al forno, raffreddamento, ecc.
Porzioni
Questo mostra quante porzioni puoi realizzare con questa ricetta.
Ingredienti
Ciasto
- 150 g cukru
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie z pigwy
- 700 g marmolady z pigwy, pokrojonej na kawałki
-
70
g słodkiego wina (np. Porto, Marsala)
o 70 g brandy - masło, do natłuszczenia formy
Tarta
- 1 białko, do posmarowania ciasta
- Valori nutritivi
- per 1 porcję
- Calorie
- 3448 kJ / 824 kcal
- Proteine
- 7 g
- Carboidrati
- 134 g
- Grassi
- 29 g
Nelle collection
Ricette alternative
Mazurek bakaliowy
2 Std. 40 Min
Dżem z owoców jagodowych
1h
Lemoniada ziołowa
1 Std. 10 Min
Włoska tarta z dżemem
2 godz. 35 min
Warkocz makowy
2 godz. 45 min
Paj (pie) z jeżynami
1h 35min
Keks
2h 30min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Kruche ciasto z wiśniami
1h 20min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 Std. 10 Min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2h 10min