Difficoltà
La maggior parte delle nostre ricette sono facili, ma alcune sono un po’ più complesse in termini di tempo e competenze di cucina: le potrai individuare dal grado di difficoltà, medio o avanzato.
Tempo di preparazione
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta.
Tempo totale
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta dall'inizio alla fine: marinatura, cottura al forno, raffreddamento, ecc.
Porzioni
Questo mostra quante porzioni puoi realizzare con questa ricetta.
Ingredienti
- 400 g mąki pszennej
- 230 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
o 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100 g orzechów, mieszanych, np. włoskich, laskowych, łuskanych
- 100 g migdałów, blanszowanych
- 150 g fig, suszonych
- 150 g moreli suszonych, bez pestek
- 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 100 g cukru
- 450 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny, suszonej
- Valori nutritivi
- per 1 porcję
- Calorie
- 1679.4 kJ / 401.4 kcal
- Proteine
- 5.6 g
- Carboidrati
- 45.9 g
- Grassi
- 23.5 g
- Grassi saturi
- 11.8 g
- Fibre
- 3.5 g
- Sodio
- 43.9 mg
Nelle collection
Ricette alternative
Prosty makowiec
13h 15min
Mazurek bakaliowy
2 Std. 40 Min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13h 25min
Mazurek chałwowy
7 Std. 30 Min
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1hod. 10min
Mazurek śliwkowy
1h 45 min
Piernik na ciemnym piwie
2u. 35min
Makowiec z bezą
2 Std. 40 Min
Keks
2h 30 min
Piegusek na białkach
1h
Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe
3h
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2h 30 min