Difficoltà
La maggior parte delle nostre ricette sono facili, ma alcune sono un po’ più complesse in termini di tempo e competenze di cucina: le potrai individuare dal grado di difficoltà, medio o avanzato.
Tempo di preparazione
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta.
Tempo totale
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta dall'inizio alla fine: marinatura, cottura al forno, raffreddamento, ecc.
Porzioni
Questo mostra quante porzioni puoi realizzare con questa ricetta.
Ingredienti
Baklava
-
350
g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
o 350 g orzechów włoskich, łuskanych - 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g oleju
- 50 g cukru
- 1 - 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opzionale)
- 10 płatów ciasta filo
Syrop
- 200 g cukru
- 100 g wody
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opzionale)
- 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opzionale)
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Valori nutritivi
- per 1 porcję
- Calorie
- 942.9 kJ / 225.3 kcal
- Proteine
- 4.3 g
- Carboidrati
- 22.4 g
- Grassi
- 14.3 g
- Grassi saturi
- 3.5 g
- Fibre
- 2 g
- Sodio
- 46.8 mg
Nelle collection
Ricette alternative
Ciastka z kremem orzechowym
1h 20min
Mac'n'cheese
50 Min
Tureckie delicje (Lokum)
26sa 50 dk
Zapiekanka makaronowa z chorizo
55min
Migdałowe ciasto z tahini
1h 30 min.
Sezamki
1h 50 min
Ciasto czekoladowe z whisky
2h 35min
Kokosowy kurczak po malajsku
10h
Chałwa sezamowa
1h 20min
Portugalskie babeczki z kremem
1h 10min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 Min
Pikantne karmelizowane orzechy z rozmarynem
45 Min