Difficoltà
La maggior parte delle nostre ricette sono facili, ma alcune sono un po’ più complesse in termini di tempo e competenze di cucina: le potrai individuare dal grado di difficoltà, medio o avanzato.
Tempo di preparazione
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta.
Tempo totale
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta dall'inizio alla fine: marinatura, cottura al forno, raffreddamento, ecc.
Porzioni
Questo mostra quante porzioni puoi realizzare con questa ricetta.
Ingredienti
Ciasto na tartę
- 75 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do posypania
- 1 szczypta soli
-
½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
o ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego - 50 g wody
Nadzienie
- 900 - 1000 g jabłek (np. Reneta, Granny Smith, Braeburn, Pink Lady, Pippin, Gravenstein), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 30 g cukru
- 10 g masła
- Valori nutritivi
- per 1 kawałek
- Calorie
- 927.6 kJ / 221.7 kcal
- Proteine
- 2.4 g
- Carboidrati
- 34.7 g
- Grassi
- 9 g
- Grassi saturi
- 5.5 g
- Fibre
- 3.4 g
- Sodio
- 21.4 mg
Nelle collection
Ricette alternative
Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami
2 godz. 50 min
Placek lotaryński
45min
Clafoutis (wiśnie w cieście)
1h
Szarlotka w kokilkach
1h
Ciasto kruche wytrawne
5min
Włoska tarta z dżemem
2 godz. 35 min
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
2 godz. 50 min
Ciasto jogurtowe
1 Std. 40 Min
Tarta z gruszkami i rokpolem
1 Std. 40 Min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1 Std. 40 Min
Jabłecznik
55min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 Std. 10 Min