Difficoltà
La maggior parte delle nostre ricette sono facili, ma alcune sono un po’ più complesse in termini di tempo e competenze di cucina: le potrai individuare dal grado di difficoltà, medio o avanzato.
Tempo di preparazione
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta.
Tempo totale
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta dall'inizio alla fine: marinatura, cottura al forno, raffreddamento, ecc.
Porzioni
Questo mostra quante porzioni puoi realizzare con questa ricetta.
Ingredienti
Oponki drożdżowe
- 250 g mleka
- 70 g cukru
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 470 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 żółtka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
- olej rzepakowy, do natłuszczenia miski i do głębokiego smażenia
Lukier pomarańczowy
- 200 g cukru
- 40 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- Valori nutritivi
- per 1 sztukę
- Calorie
- 745.4 kJ / 178.2 kcal
- Proteine
- 3.6 g
- Carboidrati
- 32.8 g
- Grassi
- 3.7 g
- Grassi saturi
- 2.1 g
- Fibre
- 0.9 g
- Sodio
- 16.1 mg
Nelle collection
Ricette alternative
Oponki serowe
45min
Zawijane drożdżówki z serem
2 Std. 40 Min
Pączki
1h 20min
Racuszki drożdżowe z jabłkami
50min
Faworki - róże
1h 10min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Bułeczki "Stokrotka"
1 Std. 5 Min
Faworki na żółtkach z piwem
2h 30min
Drożdżówki z makiem
2 Std. 40 Min
Mini pączki na serku homogenizowanym
25min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2h 15min
Rogaliki z marmoladą
50min