Difficoltà
La maggior parte delle nostre ricette sono facili, ma alcune sono un po’ più complesse in termini di tempo e competenze di cucina: le potrai individuare dal grado di difficoltà, medio o avanzato.
Tempo di preparazione
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta.
Tempo totale
Questo è il tempo necessario per preparare questa ricetta dall'inizio alla fine: marinatura, cottura al forno, raffreddamento, ecc.
Porzioni
Questo mostra quante porzioni puoi realizzare con questa ricetta.
Ingredienti
Krem budyniowy (Crème pâtissiére)
- 1 laska wanilii
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
- 80 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
Biszkopt
- 8 jajek
- 200 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
o 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 3 - 4 krople barwnika spożywczego, żółtego (opzionale)
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g oleju
- 2 szczypty soli
Krem chantilly i dekoracja
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 150 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
300
g kawałków ananasa, z puszki, odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę
o 300 g ananasa, świeżego, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę -
120
g zalewy z ananasa z puszki
o 120 g soku ananasowego - 120 g wody mineralnej, niegazowanej
- 20 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (opzionale)
- cukier puder, do oprószenia
- Valori nutritivi
- per 1 porcję
- Calorie
- 1394.7 kJ / 333.4 kcal
- Proteine
- 7.6 g
- Carboidrati
- 39.8 g
- Grassi
- 16.3 g
- Grassi saturi
- 7.9 g
- Fibre
- 0.7 g
- Sodio
- 136 mg
Nelle collection
Ricette alternative
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